Cookie Consent

Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Burn-out en werk

15/4/2024
Marieke van der Made
Burn-out
Burn-out en werk

Burn-out op het werk


Een burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest die wordt veroorzaakt door langdurig blootstaan aan spanningsklachten, stress en emotionele vermoeienis. Een aantal kenmerkende factoren, zoals gebrek aan socialesteun, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een te hoge werkdruk, draagt bij aan een burn-out. Burn-out wordt regelmatig verward met overspannenheid; het verschil zit hem in de aanloop ernaartoe. Het duurt langer om een burn-out te krijgen en er vanaf te komen. Daarbij zijn de symptomen vaak heftiger dan bij overspannenheid. Burn-out kan bij eenieder anders tot uiting komen. Hierbij valt te denken aan fysieke en mentale klachten, waarbij de gezonde balans pas weer terugkomt na wezenlijke veranderingen. Dit kan soms maanden in beslag nemen.

Aandachtspunten


1. Bouw een comfortabel ritme op

Voor mensen die een burn-out hebben is het belangrijk dat ze niet gelijk terugkomen in dezelfde werksituatie. Een coachingstraject ter ondersteuning van de re-integratie helpt bij het uitvinden van de ‘nieuwe zelf’, het aanbrengen van structuur en ritme, en het maken van duidelijke afspraken over bijvoorbeeld werktijden en taken. Het gaat erom dat je als werknemer op termijn volledig de regie terug hebt over je werk en niet andersom.

2. Doe één ding tegelijk

Tijdens het herstel van een burn-out moet de werknemer vaak leren om taken los te laten of anders vast te houden. In plaats van alles tegelijkertijd te kunnen en willen doen, is het beter om te focussen op één taak. In een coachtraject onderzoek je samen met de coach wat taken kosten en opleveren; wat is een passende manier van werken? We beginnen met een schone lei en bouwen rustig op. Zo win je zelfvertrouwen en creëer je rust en tevredenheid.

3. Vermijd perfectionisme

Veel medewerkers met een burn-out hebben twee eigenschappen gemeen: ze zijn perfectionistisch en plichtsgetrouw. Je bent niet snel tevreden met je werk, wat
voor stress en druk kan zorgen. Het hoeft niet altijd perfect te zijn! Durf ook hulp te vragen aan collega’s als iets niet lukt. Andere kenmerken zijn een groot verantwoordelijkheidsgevoel en moeite hebben met ‘nee’ zeggen en delegeren.

4. Geef grenzen aan

Een burn-out krijg je niet van de ene op de andere dag. Grote kans dat je over een langere periode te veel hooi opje vork hebt genomen en de (lichamelijke) signalen compleet negeerde. Door die ervaring weet je nu beter wat de signalen zijn en waar je grenzen liggen. Luister goed naar jezelf en geef aan wanneer en waarbij de werkdruk hoog wordt. Dat houdt ook in dat je ‘nee’ moet zeggen tegen leuke klussen of collega’s die je graag wilt helpen.

5. Durf verder te kijken

Ben je weer aan het werk, maar voelt het nog steeds niet helemaal goed? Vraag jezelf dan af of je bij de huidige werkgever wel op de juiste plek zit. Misschien heb je tijdens het herstelproces ontdekt dat jouw ambities ergens anders liggen. Durf dan ook verder te kijken en start jouw zoektocht naar de juiste baan.

Oude functie hervatten

Bij Effectyf zien we dat het in de praktijk vaak lastig blijkt om het werk na een (lange) ziekteperiode volledig te hervatten. Iemand met een forse burn-out weet één ding zeker: ‘Dit nooit meer!’ Toch is de grote valkuil het oppakken van het bekende ritme. Als je doet wat je deed dan krijg je wat je kreeg. Om te voorkomen dat de werknemer in dezelfde werksituatie terechtkomt is begrip, geduld en ondersteuning van diens omgeving nodig. Tenslotte sluit het oude verwachtingspatroon niet meer aan. In veel gevallen zien we werknemers terugkomen in de oude functie, maar dan wel in een 2.0 versie.

Professionele begeleiding loont

Weer aan het werk na een lange periode van ziek-zijn is spannend. Deskundige coaching levert een waardevolle bijdrage aan een gezonde en duurzame privé werkbalans en het vergroten van regie in de loopbaan. Een coach met kennis van burn-out stelt samen met alle betrokkenen een haalbaar stappenplan op. Vervolgens begeleidt de coach dit plan, indien nodig (deels) op de werkvloer. Hierdoor ontstaat er gedegen inzicht in de taken, de werkplek, het gedrag van de werknemer, mogelijkheden en valkuilen. Aan de hand van tussentijdse bevindingen managet de coach verwachtingen en wordt het plan bijgesteld of vervolgd. De coach staat zowel werknemer als werkgever met raad en daad bij en denkt mee over wat nodig is om het best haalbare resultaat te bereiken. Onze coaches werken multidisciplinair, in samenspraak met onder meer de bedrijfsarts en arbeidsdeskundige, en gaan hierbij uit van duurzame inzetbaarheid.

Als een werknemer na een burn-out weer terug kan keren in het arbeidsproces, is deskundige begeleiding essentieel. Een gespecialiseerde coach van Effectyf helpt de werknemer om stapsgewijs het werk te hervatten en taken rustig op te bouwen. Snel en voortvarend aan het werk gaan verhoogt de kans op een terugval. Samen met werkgever en werknemer maken wij een traject op maat.

Bekijk de wereld van complex verzuim door diverse brillen