In het kader van de Week van de Overgang die van 7 tot 11 april plaatsvond schreef re-integratiecoach/consultant Jolanda Stam een persoonlijke blog over de overgang. Lees je mee?
De overgang, ik stond er niet bij stil. Toen een collega me vroeg ‘zit je in de overgang’, kwam die vraag dan ook als een onbekende binnen. Overgang van het ene naar het andere huis, naar een andere woonplaats en een andere manier van werken; ja, dat was zeker een hele overgang. Maar hoorden de klachten zoals opvliegers, kort lontje, vermoeidheid, pijntje hier en pijntje daar niet gewoon daarbij?
De vraag van mijn collega verdween weer naar de achtergrond, totdat er na drie maanden geen steek was veranderd. Sterker, de klachten namen toe. Slecht slapen en nachtelijk zweten werden eraan toegevoegd. Pff wat een gedoe! Tijdens een training kreeg ik weer de vraag of ik niet in de overgang zat. Ik besloot op onderzoek uit te gaan: lang leve Google! Hoe meer ik erover las, hoe meer ik bij mezelf kon identificeren. Dat was fijn, maar wat loste het op?
Om nog even door te gaan op die klachten: mensen achter het behang willen plakken, geen zin hebben in de verhalen van je kinderen, snel uitvallen, te weinig aandacht voor manlief, een seksleven waar je geen ‘u’ meer tegen zegt. En dan vergeet ik bijna te noemen dat het een worsteling was om te blijven sporten en te genieten van het weekend. Want ja, ik was vermoeid. Gezonder eten en in beweging blijven waren sleutelwoorden, maar te vaak won mijn ‘zielige ik’ het van mijn ‘sterke ik’.
Op enig moment besefte ik dat, als ik verbetering wilde, ik zelfverandering teweeg moest brengen. Met een snelle pil via de huisarts ging dat niet gebeuren. Na drie coaching sessies gericht op de overgang, vond ik wat motivatie terug. Bewegen op niveau, voeding aanpassen, in alcoholgebruikminderen en daarbij je energiebalans zo goed mogelijk op peil houden, heeft me enorm geholpen. Tegenwoordig kan ik oprecht zeggen: ik zit er goed, energiek en positief bij!
Herken jij dit? Weet dat wij hier aandacht voor hebben in re-integratietrajecten. Op welke manier dat lees je hier.