Petra had een abces in haar hoofd, zo groot als een ei, tegen haar hersenstam. Dit komt niet vaak voor en is moeilijk te opereren. Ze werd met antibiotica behandeld en lag anderhalve week in een ziekenhuis in Zwitserland. “Met de helikopter naar het ziekenhuis, het was wel een spektakel”, grapt Petra. Er was een reële kans dat ze het niet zou overleven. Gelukkig slaagde de behandeling en kon ze revalideren. Petra had weinig energie, veel last van prikkels en moeite met haar geheugen. In het tweede ziektejaar kwam ze op aanraden van een collega bij Effectyf terecht, vanwege de kennis van en ervaring met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Ze had direct een klik met coach Simon Alderliesten en hij gaf haar een duidelijk beeld van hoe het traject zou verlopen.
Petra: “ik ben niet meer wie ik was, moest mezelf opnieuw uitvinden. Ik vond het lastig om mijn beperkingen te benoemen en accepteren. Dat ik dingen niet meer kon, betekende niet dat ik minder waard was dan voorheen. De gesprekken daarover waren voor mij heel belangrijk. Simon vraagt goed door en legt het probleem vervolgens bij je terug. Je wordt gedwongen om zelf na te denken. Hij vertelt niet wat je moet doen maar zorgt ervoor dat je zelf de regie pakt.”
“Ik vond zelf geschikte werkervaringsplekken en Simon ging mee op gesprek. Dat was heel fijn, want ik vond het enorm spannend. Bovendien kon hij de werkgever en collega’s goed uitleggen wat er met mij aan de hand was, welke beperkingen ik ervoer en wat dit betekende in de praktijk. Ik vond dit zelf lastig, onder andere omdat je niets ziet aan de buitenkant. Het gaf mij de ruimte om eerder naar huis te gaan, als het niet meer ging.”
Vroeger was Petra bedrijfseconoom, ze heeft vijfentwintig jaar in de financiële wereld gewerkt. Ze had altijd al een brede interesse; zo deed ze eerder een cursus interieurinrichting naast haar werk. Het bedenken van de concepten vindt ze nog steeds heel leuk, maar het uitvoeren kan ze niet meer aan. Omdat ze kunst en cultuur erg leuk vindt, ging ze aan de slag als vrijwilliger bij het Cobra Museum. Uiteindelijk kon ze een eigen pand kopen en nu exposeert ze zelf allerlei soorten kunst.
Petra licht toe: “Ik geef vooral beginnende kunstenaars een podium en daarmee een stukje eigenwaarde. Dit kreeg ik zelf ook terug tijdens mijn traject. Daarnaast heb ik geleerd om op tijd mijn grens te trekken, wat ik makkelijker kan doen omdat ik eigen baas ben. En: hoe meer je iets met passie doet, hoe minder energie het kost. Ik heb mijn nieuwe ik leren kennen.”
Herken jij jezelf in dit verhaal?
Lees meer over onze begeleiding in de folder over NAH & werk