NAH en werk
Nah op het werk
Niet-Aangeboren Hersenletsel betekent dat het weefsel in de hersenen blijvend is beschadigd. Dit kan allerlei beperkingen met zich meebrengen. Het is soms moeilijk te ontdekken, want aan de buitenkant is meestal niks te zien. De werknemer weet ook niet altijd wat de belemmeringen zijn. Het is van belang om te ervaren wat hij/zij aankan. Een eerste stap is inzicht in en acceptatie van de beperkingen. Ook voor collega’s, leidinggevende en de werkgever.
Aandachtspunten op de werkvloer
Concentratie en energie
Iemand met NAH kan zich vaak moeilijk concentreren. Omdat het brein hard moet werken is de medewerker eerder vermoeid. Ook is de hoeveelheid energie verminderd en duurt de hersteltijd langer.
Meerdere opdrachten tegelijk
Een persoon met hersenletsel heeft in veel gevallen moeite met plannen en het ordenen van taken. Meerdere taken tegelijk uitvoeren is dan erg lastig. Dat komt door een
vertraagde informatieverwerking in de hersenen. Daardoor ligt het werktempo vaak ook lager.
Gevoeligheid voor prikkels
Geluid, licht en andere prikkels komen extra hard binnen bij mensen met NAH. De werknemer functioneert minder goed in een drukke omgeving.
Veranderd gedrag
Door het letsel kan iemand anders reageren dan voorheen. Bijvoorbeeld een impulsieve reactie zonder eerst na te denken. Iemand kan ook minder flexibel, emotioneel, prikkelbaar of zelfs agressief reageren.
Oude functie hervatten
In veel situaties is terugkeer naar de oude functie mogelijk, met aanpassingen. Bijvoorbeeld aangepaste werktijden, overzichtelijke taken en een prikkelarme werkplek. Bij hersenletsel blijft bestaande kennis meestal bewaard. Het aanleren van nieuwe taken is soms mogelijk, al kost het dan wel extra tijd en energie. Deskundige begeleiding op de werkvloer door een externe coach helpt om de re-integratie succesvol te laten verlopen. De werknemer zelf heeft veel baat bij onze coaching. Wij helpen ook collega’s, leidinggevende en werkgever in het proces.
Advies bij re-integratie
Onze coaches helpen de werknemer en de mensen in de werkomgeving om de blijvende beperkingen te accepteren. Iemand wordt niet meer de oude en zal ook niet volledig herstellen. Misschien lijkt het dat iemand met NAH na een tijdje beter functioneert. Dat wil niet automatisch zeggen dat de medewerker er een nieuwe taak bij kan hebben. Het is belangrijk om samen de balans in de gaten te houden, geduld te tonen en begrip te hebben. Geef ruimte voor rust- en herstelmomenten. Dat voorkomt overbelasting op de lange termijn.
Professionele begeleiding loont
Vooral in de eerste maanden na terugkeer op de werkvloer is specialistische begeleiding een must. Als iemand te snel weer volledig aan het werk gaat is dit op de lange termijn niet vol te houden. Een coach die kennis heeft van Niet-Aangeboren Hersenletsel maakt samen met de werknemer een haalbaar stappenplan. Ook na succesvolle re-integratie is het belangrijk om de energiebalans te behouden. Effectyf gaat voor duurzame terugkeer naar werk in samenspraak met bedrijfsarts en arbeidsdeskundige.
Als een werknemer na een herseninfarct, ongeval of ziekte blijvend hersenletsel oploopt is deskundige begeleiding in de terugkeer naar werk essentieel. Een coach van Effectyf helpt de werknemer om stapsgewijs het werk te hervatten en de taken rustig op te bouwen. Samen met werkgever en werknemer maken we een traject op maat.