Cookie Consent

Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

Rustplan: het betere nietsdoen

15/4/2024
Liesbeth de Wijs
Burn-out
Rustplan: het betere nietsdoen

De Rest Test

We krijgen meer rusttijd dan we nodig hebben en toch ervaren we dat niet zo, ontdekte psychologe Claudia Hammond. Ze ontwikkelde de Rest Test om te achterhalen waar mensen wereldwijd het meest van ontspannen. Met een rustprofiel op basis van de uitkomsten profiteer je meer van de momenten dat je even niets hoeft.

Wat is rust

Voor iedereen betekent rust iets anders. Het gaat over ontspannen, luieren, even niets hoeven. Mensen die 5 á 6 uur op een dag rust ervaren, zijn het meest tevreden over hun leven. Dit zijn weekgemiddelden,dus het kan zijn dat je op een doordeweekse avond maar 2 rusturen hebt, maar in het weekend veel meer. Hammond: "'de regel 'hoe meer, hoe beter' gaat in ieder geval niet op. Ook wát iemand rust brengt is persoonlijk en kan per moment en situatie verschillen. Voor de meeste mensen betekent rust in ieder geval níet werk. Ook komen we doorgaans het meest tot rust in ons eentje, als we geen rekening hoeven te houden met een ander.

Top 10 beste rustgevers

1) Lezen kwam als meest rustgevende activiteit uit de rest Test. Opvallend, aangezien lezen ook best veel denkkracht vergt.

2) Tijd doorbrengen in de natuur. Veel mensen komen pas écht tot rust in de natuur. Uit onderzoek van de Stanford Universiteit bleek dat zij o.a. minder piekeren.

3) Alleen zijn. Vooral vrouwen onder de 30, met een druk sociaal leven, ervaren dit als ontspannend.

4) Muziek. Een krachtige rustgever die ervoor zorgt dat gedachten kalmeren en je beter kunt inslapen.

5) Niks bijzonders doen. We hebben een haat-liefde verhouding met nietsdoen: we verlangen ernaar als we druk zijn, maar voelen ons opgelaten als we niksen.

6) Wandelen. Zodra je je huis of kantoor uitstapt, loop je letterlijk weg bij taken die op je liggen te wachten.

7) Een bad. Wellicht beschouwen jongeren die zijn opgegroeid in het snelle-douchetijdperk een bad meer als verwennerij dan ouderen.

8) Dagdromen. Uit hersenonderzoek blijkt dat ons dagdromend brein behoorlijk actief is, maar toch ervaren de meesten dit als ontspannend.

9) Tv kijken. Een goede serie slokt je op, terwijl je jouw dagelijkse beslommeringen en jezelf vergeet.

10) Mindfulnes. Concentreer je op jouw ademhaling, loop je zintuigen langs en observeer met een milde houding wat je tegenkomt.

Wat brengt jou tot rust?

Om hierachter te komen is zelfonderzoek belangrijk. Wat maakt dat je afstand kunt nemen van jouw to-do-lijst en waarvan krijg je energie? Vraag jouw coach van Effectyf om het rustplan en ga hier samen mee aan de slag.

Bekijk de wereld van complex verzuim door diverse brillen